RIBA LogoSALT Architects Limited: 54 Lairgate, Beverley
East Yorkshire, HU17 8EU

T: 01482 888 102
E: enquiries@saltarchitects.co.uk

Click to find us
SALT Logo
Beverley War Memorial Hall Image
Beverley War Memorial Hall Image
Beverley War Memorial Hall Image
Beverley War Memorial Hall Image

Client: East Riding of Yorkshire Council
Contractor: Undisclosed
Cost: Undisclosed

This building was converted from a redundant church in the early 1950’s for community use and is recognizable as a positive contributor to the street scene of one the main entrances into Beverley,. The War Memorial Hall is also important culturally to Beverley.

Our investigations identified a number of problems with the building including:
·Although a large building, it allows for single occupancy only.
·The 1950’s extensions give the building a poor public image.
·The facilities have had few improvements since the 1950’s and are now of a low quality.
·The building does not meet the DDA regulations for access and facilities.
·It turns its back on the public space to the back of the building

Our design ‘turns the building around’ providing a new entrance and public spaces within Champney Gardens which reinforces the connection between building and town. This approach allows the closed nature of building to be opened up by breaking down the barriers that exist on Lairgate and by allowing the building to present a good welcoming public image to the gardens.

The architecture aims to be contemporary. Respecting the formality and scale of the original building, the new build is layered both in plan organisation and three dimensional resolution. It has a strong connection to the landscape spaces forming a transitional threshold between inside and out. In the overall design and choice of the main materials: coloured render, brickwork and glass, the aim is to create a building that reflects the life of the building within and to contribute to the rich townscape of Beverley.